De traditie van Nederland kaasland werd in 1960 verrijkt met de oprichting van de Stichting:
HET NEDERLANDS NATIONAAL KAASKEURCONCOURS (NNKC)
Doelstelling van het NNKC destijds was bevordering van de vakkennis van personen, die zich bezighouden met of werkzaam zijn in de handel in kaas. Vakkennis met betrekking tot het volledige assortiment van in Nederland bereide soorten kaas!
65 Jaar later is mede dankzij de kaaskeuringen de vakkennis en deskundigheid van de Nederlandse kaassector op een ongekend hoog niveau.
Jaarlijks doen zo'n 650 deelnemers mee aan de NNKC-kaaskeuring. Het NNKC is daarmee één van de grootste vakwedstrijden in Nederland en in zijn soort uniek in de wereld. Niet het product wordt gekeurd, maar het vakmanschap van de persoon wordt gekeurd!
Tijdens de keuringen krijgen de deelnemers - afkomstig uit de kaasindustrie, handel, speciaalzaken, retail en kennisinstituten en aanverwante organisaties - tien kaasboorsels voorgezet. De keurders, die het beste de soort, de leeftijd, de smaak en de kwaliteit kunnen omschrijven, vallen in de prijzen.
Voor de beste keurders zijn er bronzen, zilveren en gouden medailles te winnen. De totaal winnaar ontvangt de Gouden Kaasboor! Dit is de belangrijke prijs in de Nederlandse kaaswereld. (zie ook overzicht winnaars)
De prijzen worden uitgedeeld tijdens een feestelijke showavond met na afloop gelegenheid tot netwerken. De aanwezigen krijgen tevens een goed gevulde goodie bag mee naar huis.
Gemzu (organisatie zuivelhandel) en de NZO (organisatie zuivelindustrie) vaardigen leden naar het bestuur NNKC af.
Joyce van Mill (voorzitter), Visser Kaas
Klaas Hokse, Rouveen Kaasspecialiteiten
Ron Krekels, Uniekaas Holland BV
Ron Lekkerkerker, Trade & Valorization Industrial Cheese
Tuncay Őzgüner, Royal FrieslandCampina Cheese & Butter
Bart Jan de Graaff, Vandersterre Holland BV